Koloniträdgården – en trädgård för alla

Odlingslycka, det är nog det första man känner när man kliver in genom grinden till Ernst Ödegaard och Agneta Ödegaard-Wallins lott. Här bor odlare som brinner och som är nyfikna på allt vad växtlighet heter. Det är proppfullt med plantor högt och lågt och många av växter är planterade i kruka. Under de tio år de haft lotten har de skapat ett chosefritt paradis, bohemiskt och trivsamt. Från början var det Agneta som var den trädgårdsintresserade och Ernst som hjälpte till. Nu är det tvärtom, Ernst är den som skapar miljön och Agneta den som hjälper till. Men det märks att de bägge gillar att vara på lotten. Överallt står det krukor med sticklingar i. Ernst säger att han inte köper mycket plantor.
– Jo ett år köpte jag träd och buskar.
Han byter hellre och driver upp själv. Bland annat är en rabatt full av buxbomssticklingar. Och den manshöga citrusplantorna kommer från kärnor som han planterade för tio år sedan.

De gillar att resa och tar gärna med sig inspiration hem, en av alla dessa idéer är Qadaffi, är en klippt liguster döpt efter Libyens ledare.
– Vi var på en resa i Libyen när vi såg vackert klippta ligustrar och valde att prova det här hemma, säger Agneta, vi kallar den för Qaddaffi.
När de är ute och reser besöker de gärna trädgårdar, inte minst sådana som är i sluttningar.
– Byn Postiano på Amalfikusten till exempel, säger Ernst, där finns gamla hus från 1300-talet som klättrar upp längs klipporna. Grönskan där är blå och gul och mycket intensiv. Vet du att de byggde tak på odlingarna och tände eld under dem på vintern när det var frost…

På lotten finns många små rum, platser att slå sig ner på, kanske läsa en bok. Att ha många sittplatser är viktigt både för Ernst och Agneta. Alla de små rummen och myllret av växter gör att lotten känns mycket större än vad den är, man går runt hörn och plötsligt dyker det upp något nytt som man inte tidigare sett.
– Jag är tilltalad av medelhavets trädgårdar, säger Ernst, där finns ofta gröna rum.
När man tänker avgränsning i en medelhavsträdgård, men det behöver inte vara så. Ibland skapas rumskänslan av annat, kanske ett träd eller en stenmur. Alla dessa rum bildar nästan som en kalender av stilleben.
Stenarbetet på lotten står Ernst för. Senast i raden av murar är en byggd i lös kalksten med en ram av trä runt. Det är vackert och nästan lite japanskt. Andra murar är mer traditionellt byggda. Kalkstenen  är sekunda stenar från ett stenhuggeri på Gotland. Det lite kantstötta tillför lotten ytterligare en dimension.

På vintrarna står alla krukplanterade växter inne i stugan där de tittas till med jämna mellanrum. Det blir proppfullt i stugan av citrus, fuchsia, änglatrumpet, kaktusar, Afrikas blå lilja och så vidare. På vårarna har Ernst rullat ut alla krukor och placerat dem runt om på lotten. I höstas sålde han dock många av växterna i kruka, även om man har pirra så tog höjdskillnaderna på lotten till slut sin tribut…
– Innan vi fick den här lotten hade vi en odlingslott under tio år i samma förening. Då, för 20 år sedan var det svårt att hitta roliga krukor. Man kunde hitta stora snygga krukor men då kostade de 350 – 400 kronor! I dag kan man hitta bra krukor betydligt billigare.
Ernst hoppas på samma prisutveckling när det gäller vinterträdgårdar.
– Tänk att ha ett grönt rum på vintern!

 

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori