Koloniträdgården – en trädgård för alla

Höstnumret av Koloniträdgården har kommit!

omslag 3 14

omslag 3 14

Jag har ett hörn i min odling där det är varmare och mer vindstilla än någon annan stans. I sommar har gurkor som egentligen ska bo i växthus stormtrivts där. Liksom persikan, aubergin och annat. Ytan jag odlar på är liten, men även om skörden inte är stor är det helt underbart att skörda och tillaga frukt och grönt som man odlat själv. Att spara frön från favoriterna! I år borlottiböna (olika sorter) och gråärt, bland annat. Och kärnorna från persikan (’Frost’).

Gråärtan är det första gången jag odlar och den är helt fantastisk. Plantorna urtjusiga vackera och starka. Smaken jättegod! Borlottibönorna är gamla favoriter. Vi kokar dom i 25 minuter, låter dem sedan svalna. Så häller vi upp dem på ett fat. Saltar, strör över melonkärnor, ringlar lite olivolja och har lite, bara lite ljus balsamvinäger på. Och serverar med en grönsallad, kanske med någon nyplockad tomat i Underbart gott!

Nu är tid att samla fröer. Det känns alltid lite vemodigt tycker jag, Att stå där med ringblommefröna i handen och ana hösten och kylan runt knuten. Det känns genast bättre om man höstsår lite. Några av ringblomsfröna åker rätt ner i jorden. Morot och sallat höstsås också. Vitlöken sätts i landet. Det är vår snart i gen! Tomaterna plockar vi in. Så får de leva ännu en stund. Så får sommaren leva inne ännu en stund.

Om jag bortser från vemodet är hösten vacker. Glödande perenner som solbrud i rabatten. Japansk kärleksört. Låt dig inspireras av vårt bildreportage från trädgårdsdesignernas Piet Oudolfs och Stefan Matsons perennpark i Skärholmen.

Jag hoppas också att du gläds år artiklarna om hur man skapar en hållbar odling och biologisk mångfald på lotten. Läs trädgårdskonsulenten Solveigs Sidblads artikel om samspelet i trädgården och frilansjournalisten Agneta Bergströms reportage från en kolonilott där naturens kretslopp står i centrum.

Vilka växter trivs bra tillsammans? Om samodling berättar frilansjournalisten Ylva Andersson. Alltfler koloniföreningar har bikupor på sitt område. Kolonisten och biodlaren Maria Sundin fortsätter tipsa om biodling.

Glad läsning!

Ulrika Flodin Furås

Chefredaktör

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori