Koloniträdgården – en trädgård för alla

Längst in på kolonilotten står bikuporna, tre stycken. Surret är nästan bedövande, bina är på ett strålande humör, för efter blåsiga, blöta, kalla ogästvänliga veckor, där knappt varken mänskor eller bin vill vara ute, skiner solen och det är varmt. Det är just precis den tid på året när allting sätter igång på riktigt. Förodlade luktärtor, kålplantor och annat står och stampar under ledbelysningen och vill ut. Gurkan och luktärtorna hotar med att växa sig för ranka – så redan i kväll åker de ut, luktärtor fixar viss kyla om kalla nätter skulle komma. I år har jag också sått luktärtor direkt på friland, redan i början av april, under en glasskiva. De plantorna är små och kompakta nu, och tar sats för att växa nu när värmen kommit. Nöjda nu, förut, när det var kallt, tjurade de en smula när jag vattnade dem. Det gjorde majsen, spetskålen och linnétagetesen också. Nu har jag byggt om glasskivorna till ett miniväxthus. En del andra plantor har redan flyttat ut, bakom glas, tomatplantan på omslaget till exempel. Den heter ’Gardners delight’ och kommer så småningom ge supergoda små tomater.

 

Att odla är att testa och pröva, stretcha möjligheter, hitta smarta sätt att återbruka säg jord, roliga sätt att så, kolla vad som funkar att odla vintertid inomhus.

 

Man kan pröva att äta nya grejer också, som kinesisk toon, den ätbara perennen som Dante Hellström skriver om i detta nummer. Den vill jag testa! Hemma finns också nu en liten wasabiplanta, jag blev så inspirerad av Eva Rönnbloms text i förra numret av Koloniträdgården. Till detta nummer har hon illustrerat Henrik Bodins text om bra verktyg för beskärning. Både Eva Rönnblom och Malin Lobell, som illustrerar artiklarna om Ätbara perenner, är både fantastiska illustratörer och kunniga odlare, med helt olika odlingsstilar.

 

Alla odlar vi på våra egna sätt. Hittar våra egna bästa metoder. Ibland, tänker jag, att det verkligen är som att samtala med växterna, det är som ett pågående telepatiskt samtal med dem – man vet vad de behöver ”Men oj, du är inte glad lilla solhatt”, ”Men det ser du väl kära människa, jag vill ha mer sol! Sedan trädets krona började bre ut sig såhär stort, når inte alla solstrålar ner till mig längre… hitta en ny plats åt mig söta, så blir jag glad igen.” och längre bort står en timjan som fått för blöta rötter och liksom ropar hjälp jag drunknar! Ingenting är konstant, ingenting är stilla, ändå är det vilsamt att vara i det gröna och greja.

I detta nummer kan du också läsa Christina Winters artikel om de vilda bina som finns på kolonierna, du kan läsa om hur en småskalig fröfirma arbetar och om hur man gör ett provencalskt lavendelknyte. Och mycket mer.

Nu börjar också den tid när jag har förmånen att besöka många koloniträdgårdar och får träffa så många av er kolonister.  Kom gärna med artikeluppslag, vi vill ju ha med reportage från hela landet i tidningen. Mejla kansli@koloni.org.

 

Glad sommar!

Ulrika

 

 

 

 

 

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori