Koloniträdgården – en trädgård för alla

Jag bor i en lägenhet i Sundsvall i zon 4. Jag skulle vilja skaffa ett pelaräppelträd till min balkong. Vilken sort skulle passa? Vilka sorter är goda? Ska man välja ett självfertilt träd? Vilken sorts kruka ska man ha och hur stor behöver den vara?

 Svar:

Det finns två ryska sorter av pelaräpplen som är härdiga och friska, Arbat och Dzin. De är gröna med lite röd täckfärg. Jag har tyvärr ingen uppgift om smaken. Ett pelaräpple med mycket god smak är annars Polka men det ska bara vara härdigt till zon 3. Tyvärr finns det inga självfertila sorter så du måste ha två sorter om det inte finns andra äppelträd i närheten. Ju större kruka desto bättre, men en diameter på minst 40 cm skulle jag rekommendera. En isolerad kruka är förstås det bästa t ex Lindesbergskrukan, annars måste du på något sätt isolera den runt om på vintern.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori