Koloniträdgården – en trädgård för alla

Jag var försumlig under senhösten och vintern och har varken klippt ner vinrankan som sig bör eller blåregnet. Vad kan jag göra nu, i denna sena timma! Blåregnet kanske dessutom har dött denna vinter. Barken har spruckit upp långs med nedre delen av stammen. Haren har varit på päronträdet, men det ser inte ut att vara ”gnag” på blåregnet utan just en spricka som lämnar veden bar! Vad kan jag göra? Kan jag rädda vinrankan och blåregnet?

Svar:

Du ska egentligen inte göra något när det är den känsligaste tiden när alla växter är på gång och savstigningen är som kraftigast. Blåregnet kan annars beskäras på vårvintern så länge det inte börjat sava medan vinrankan är en blödare som aldrig ska beskäras på våren. Men efter blomningen, både på blåregn och vinranka, kan du börja med sommarbeskärning och korta in årsskotten för att gynna fruktutveckling på vinrankan och blombildning för nästa år på blåregnet. Sprickan på stammen är det bara att hoppas att den läker ihop om inte barken släppt helt runt om. En spricka kan läka fast i kanterna och göra att plantan klarar sig. Om sprickan är färsk och är mycket uppfläkt kan det hjälpa att binda åt med något så att barken får kontakt med veden. Annars är det bara att hålla tummarna att det läker ändå.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori