Koloniträdgården – en trädgård för alla

Har haft en kolonistuga sedan i slutet på augusti-07. Frågan gäller en häck – en Klasespirea som växt sig hög och yvig. Tyvärr blev den inte klippt i höstas, det var så mycket annat som var absolut akut att ta itu med.

Nu undrar jag; ska jag klippa den direkt efter blomning, som är på gång nu, eller ska jag vänta till senare. När är den bästa tiden att klippa på höjden? Kan man klippa bort grenar som står ut, för att den inte ska se så ”ostyrig” ut när gör man det?

Svar:

Klasespirean är en ganska tålig häckväxt. Om den bara ska tuktas och formas kan du göra det i princip när som helst, så gärna efter blomningen. Ska den radikalt föryngras och tas ner mycket på höjden så är det bäst att göra det under vårvintern.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori