Koloniträdgården – en trädgård för alla

Mitt jättegamla plommonträd har till slut lagt sig till vila på gräsmattan. Kan man tugga upp grenarna i en tugg? Frukten hade Monilia – de plommon som hängde tätt blev blå med vitt mögel på. Jag vill inte smitta någon annan, som kanske tar tugg från mitt träd till sin lott. Jag skulle vilja plantera ett körsbärsträd på plommonets plats. Det är ju också stenfrukt. Hur många år bör man vänta om man inte vill byta ut jorden?

 Svar:

Det är ingen fara att flisa grenarna och ta vara på flisen för den innehåller inte smittan av Monilia. Men det förutsätter att du har möjlighet att plocka bort frukten först eftersom det är frukterna som är smittbärare. Var noga med att ta bort möglig frukt på hösten. När det gäller nytt träd på plommonets plats så kan jag inte hitta några uppgifter om hur lång tid man bör vänta med plantering. Byte av odlingsplats eller jord är de åtgärder som nämns. I ett SLU-faktablad hittade jag dock uppgiften om att man genom att blanda upp den befintliga jorden till hälften med ogödslad torv och kompost kan motverka jordtrötthet.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori