Koloniträdgården – en trädgård för alla

Har en vinranka vid namn Vitis gröna druvor, som står i hörnet på en inglasad altan mot söder, förra året fick vi bara 2 små klasar och nu i sommar har vi inte sett några ämnen än, när kommer dom eller blir det inga alls i år! Vad gör vi för fel?

Svar:

Blommorna/klasarna borde ha synts redan i början av sommarentycker jag. Men ibland, om plantan växer kraftigt kan det dröja lite. Då går energin åt till tillväxten och fruktsättningen fördröjs. Är den planterad i kruka? Då kanske den istället har det lite för magert och torrt och inte orkar ge frukt. I så fall plantera om i större kruka. Vindruvor behöver ganska rejäl jordvolym. Men det påverkar förstås inte skörden i år. Är det en ung planta? Då kan det också ta något år innan de börja sätta frukt regelbundet. Det är inte mycket man kan göra mer än att vänta och se.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori