Koloniträdgården – en trädgård för alla

Jag har tagit bort ett äppelträd på min lott och funderar på att plantera ett körsbärsträd/plommonträd istället. Kan man plantera ovanpå allt i närheten av det borttagna äppelträdet? Om inte hur långt bort? Har du några tips på lämpligt körsbärsträd som inte är för stort (ej spaljé) och som inte behöver angränsande träd, bin osv

Svar:

Plommon och körsbär går bra att plantera efter äpple. Men sen är det förstås alltid bra att förbättra jorden med t ex kompost. Det finns numera körsbärsträd ympade på svagväxande grundstam, sk pysslingträd. Sorterna Stella och Sunburst är självbefruktande, alltså det behövs ingen annan sort. Men naturligtvis behövs det insekter, humlor och bin för all befruktning av fruktträd.

Jag tänker anlägga ett rododendronparti på min nordsluttning. Ofta hör jag trädgårdsmästare och rododendronexperter säga att man i första hand ska välja rododendron med extremt vackert bladverk och att blomningen kan komma i andra hand. Men vilka rododendron är det då som har dekorativt bladverk?

Här följer några förslag på arter och sorter: Arter och hybrider

R. bureavii, brunfiltade blad

R. campanulatum ssp aeruginosum ’Blauschimmel’, blåbladig

Williamsianum-gruppen -’Bow Bells’ bronsfärgade skott ’Osmar’ och Vater Böhlje’ runda blad med röda bladskaft

Yakusimanum-gruppen. Alla sorter i denna grupp har silvervita årsskott, med en filtaktig beläggning, så kallad indument. Det försvinner så småningom från bladovansidan men finns kvar i olika färgskiftningar på bladundersidan beroende på sort.

Några särskilt vackra:

’Edelweiss’ mycket framträdande silvervita skott

’Golfer’ -”-

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori