Koloniträdgården – en trädgård för alla

Det kan gå att flytta om du har möjlighet att få med en ordentlig jordklump, minst 80 cm i diameter. Det krävs nog att du i så fall kan få den uppgrävd och flyttad med skopa. Annars är det svårt att få med tillräckligt med jord. Efter flytt är det särskilt viktigt att den inte torkar ut (men får heller inte dränkas). Det kan vara bra att duscha busken vid torrt och varmt väder i början eftersom den inte kan kompensera avdunstningen helt innan den bildat nya rötter. Är flytten aktuellt just nu? Om inte så är det allra bästa sättet att rotbeskära på våren genom att man gräver ett smalt dike, 30 – 50 cm djupt, runt busken och fyller på med ny jord där nya rötter kan växa ut. Sen flyttas busken till nästa höst genom att man gräva upp den utanför diket så att man får med de nybildade rötterna.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori