Koloniträdgården – en trädgård för alla

Upphöjd odling/djupsäng/varmbänk

”I Kina, där folk bott tätt inpå varandra i tusentals år, var det viktigt att ta tillvara dom små ytor som folk hade i sina trädgårdar så man börjad helt enkelt odla på höjden. Om man har en väldigt lucker och otrampad jord kan rötterna på grönsaker söka sig längre ner och växa mycket tätare ” *

”John Seymour påstår att man ur en djupsäng på 9 kvm kan producera 90 – 180 kg grönsaker per år. Medelamerikanen äter
145 kg grönt om året. Man skulle alltså kunna tillgodose en människas hela grönsaksbehov på 9 kvadrat”*

Hur gör man då?
Ett av de enklaste sätten att ordna denna otrampade luckra jord med naturen som förebild är att bygga vad man ibland kallar djupsäng.

 1. Bygg en sarg av brädor eller annat som är ca 40 cm hög samt max 1, 5 meter bred så det går att komma åt odlingar från sidorna utan att trampa på jorden. Längden beror på den yta man har tillgång till, eller hur stor man tror sig orka med
 2. Gräv upp spaddjupt, ca 20 cm, innanför sargen och placera jorden vid sidan om. Rensa den från ogräs
 3. Fyll gropen i lådan till en höjd av 10-15 cm med pinnar kvistar och annat grovt organiskt material, träflis går också bra.
 4. Fyll på med hästgödsel, (om den är färsk så alstrar den värme när den brinner och då har du en varmbänk att odla i som gör att du kan börja odla mycket tidigare på våren) är den väl brunnen så kan du fylla på tills det är ca 15 cm kvar av höjden på lådan, om inte så behövs det minst 20 cm jord. Om du inte kan få tag på hästgödsel går det lika bra med kogödsel.
 5. Fyll på med jord, minst 15- 20 cm av den ogräsrensade jorden som du först grävde upp och så mycket egen kompost som du har tillgänglig, speciellt viktigt är det med kompost om du har en tung lerjord. Grov sand är också bra att blanda i jorden, den blir då mer luftgenomsläpplig dessutom blir jorden då snabbare varm på våren eller efter en kall natt.
 6. Packa inte jorden, än mindre trampa aldrig på den, för då behåller den sin luftighet och då kan rötterna mycket lättare
 7. ta sig långt ner i den näringsrika mullen. Sen är det bara att så och/eller plantera, som sagt nästan hälften så långt mellan raderna än vad som står i anvisningarna.
 8. När så plantorna vuxit till sig så kan du täcka jorden med halm eller hö så får mickrorganismerna ett skyddat täcke att frodas under, då växter det ännu bättre. Dessutom behöver du vattna mindre.

Fördelar:

 • Du får mer än dubbelt så stor skörd (en del har fått upp till fyra gånger så stor skörd i förhållande till vanlig odling).
 • Eftersom jorden är så porös och näringsrik kan du så och plantera mycket kortare mellan raderna än vad som står som rekommendation.
 • När du sår eller planterar tätt har ogräset svårare att ta sig och/eller sprida sig.
 • Om du har färsk gödsel att tillgå, vid fyllandet av djupbädden och sedan täcker den med glas eller plast för att behålla värmen som alstras när gödseln ”brinner” har du en riktig varmbänk. Då kan du börja odla utan annan tillsatsvärme ,mycket tidigare, än annars. Du kan då lätt få, utan problem, potatis sallad och andra grönsaker färdiga till midsommar.
 • Täcker du dessutom djupsängen med hö och halm så får du ännu bättre skörd, dessutom stannar fukten kvar längre så du slipper vattna så mycket.

Texten är hämtad från vår monter på Nordiska Trädgårdar 2013

*”Stefans lilla gröna sid 60” Stefan Sundström och Jeannette Andersson 2010

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori