Koloniträdgården – en trädgård för alla

Har noterat att de flesta slånbärsbuskar jag sett på Värmdö denna helg är övertäckta av något vitt som verkar spunnet av någon skadeinsekt. Slånbärsbuskarna verkar i sig helt döda. Det verkar ha spridit sig till stora områden och det ser obehagligt ut. Det verkar dock som att endast slånbären är drabbade.

Vad kan detta vara och vad kan man göra för att bli av med detta och för att eventuellt rädda slån som möjligen inte är drabbade. Det vore väldigt synd om all slånbär försvann.

Svar:
Det är föränderlig spinnmal som har angripit slånbuskarna. Det är fjärilslarver som vissa år uppträder i stor mängd och kan nästan helt kaläta buskarna inspunna i sina nät/spånader. (Liknande men ännu mer iögonfallande ser man vissa år på hägg av häggspinnmal.) Konstigt nog klarar buskarna av kraftiga angrepp enstaka år och brukar grönska på nytt under sommaren. Så normalt brukar man inte behöva göra något för att rädda buskarna. Har man buskar man är särskilt rädd om och för att förhindra angrepp nästa år kan man försöka plocka bort så mycket spånader som möjligt eftersom larverna förpuppar sig i dessa. Om angreppen återkommer nästa år kan de bekämpas med det biologiska medlet Turex Larvskydd om man upptäcker angreppet tidigt. Men som sagt – normalt är det ingen fara för buskarnas överlevnad.

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori