Koloniträdgården – en trädgård för alla

Vi har på vårt område fått in eländet parksallat som en del av oss krigar mot. På vår allmänning har vi en bergsknalle där det växte parksallat ca 80 m2. Vi har täckt området med plast, papp, tidningar, presenningar mm och det har varit så nu i två säsonger. Till våren är det dags att göra något av det. Vad? Den naturliga växtligheten består av sedum, harklöver, mandelblommor mm alltså rätt mager jord med den typen av växter. Nu är det ju ett tjockt lager av jord under täckningen pga av parksalladen som brytits ner. Hur ska man göra för att få tillbaka den ursprungliga växtligheten och slippa att parksalladen slår rot igen. Forsla bort jorden, så det blir ett tunt jordlager? Så in ängsfrö? Hur göra? Eller är det bäst att göra det här nu i höst?

Svar:

Oj, vilket jobb ni gjort! Ja om ni vill få tillbaka den ursprungliga växtligheten är nog det bästa som du säger att faktiskt forsla bort en del jord. Det finns ju risk att den förmultnade parksallaten gjort den alltför näringsrik. Så sen i ängsfrö. Allt detta tror jag är lämpligt att göra till våren. Det är ju då ni kommer att vara där och kan ha koll på sådden och också koll på att inte parksallaten gror på nytt. Det kan ju finnas frön av den som gror även om rötterna kvävts och då är det viktigt att ta dem i tid. Det kan vara värt att köpa ängsfrö från Pratensis (www. pratensis.se) som har svenskodlade ängsfröblandningar. De har också pluggplantor av ängsväxter om man vill komplettera med det. De brukar finnas med på mässan varje år. Ett helt annat alternativ är att behålla täckningen med tidningar och plantera buskar och marktäckare i detta och ev täcka med flis eller täckbark.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori