Koloniträdgården – en trädgård för alla

Jag har en fråga angående frösådd inomhus. Min mamma har köpt fröer i ett antal år och det slutar likadant varje gång. Hon gör precis som det står men de kommer upp långa och rangliga för att sedan vissna ner. Vad gör hon för fel?

Svar:

Det vanligaste felet är att man har för dåligt ljus när fröna väl grott. Då blir de långa och gängliga. Placera sådden under lysrör när de kommit upp. Fönsterljuset räcker sällan till tidigt på våren.

En annan svårighet är vattningen. Jorden måste hållas fuktig men får inte bli för blöt. Blir den för blöt kan det bli syrebrist för rötterna och sk förökningssvampar som skadar rötterna trivs. Samtidigt är de späda rötterna mycket känsliga för uttorkning så de vissnar lätt om det blir för torrt. Jag tycker det bästa är att duscha både jord och plantor för att hålla lagom fuktighet.

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori