Koloniträdgården – en trädgård för alla

Blir det samma visa i år som i fjol? Det börjar med hål i bladverket, antingen var som helst eller i kanterna. Hålen växer. Senare blir det bruna prickar på undersidan (galler)?Är det en eller flera skadegörare i farten? Är det både insekter och svampar?

Svar:

Det är två olika skadegörare i farten. Den som äter hål i bladen är säkert kattostmätaren, en fjärilslarv som lever på malva och stockros. Den kan bekämpas med det biologiska medlet Turex Larvskydd som bland annat kan beställas på nätet på www.nyttdjur.se. (Men även sniglar kan äta hål i bladen. Är det oregelbundna hål och slemspår på bladen så är det troligt att det är sniglar) De bruna prickarna är stockrosrost, en svampsjukdom som är ganska svårbekämpad, men ett råd är att nu klippa ner den första bladrosetten som kommit eftersom svampen övervintrar i plantan. På det sättet får man bort den första smittan och kan åtminstone försena angreppet betydligt.

Solveig Sidblad

Nyhetsarkiv blogg
Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori